Geschiedenis van de Villa

hotel1960

Een oude dame…

In historische teksten wordt zij al genoemd: de rustieke villa “Les Olivettes” is in de jaren ’20 gebouwd door de familie Marquet. De plek was gekozen voor zijn ideale ligging: aan de rand van de bossen en maar 10 min van het stadje La Roche, met aan beiden kanten van het huis een prachtige uitzicht. Het was toentertijd een zeer weelderig herenhuis met daaronder een fabriek waar Ardeense hammen werden gemaakt. Prachtige tuinen, een boomgaard, persen, garage…

Een echte schoonheid!

 
 
 
 

hotel1970

De oorlog overleefd

Tijdens de 2e wereldoorlog is La Roche door Duiste soldaten bezet geweest. Natuurlijk was de Villa gekozen door de officieren om hier hun commendantuur te vestigen. In september 1944 is La Roche door de Amerikanen bevrijd zonder schade, maar in december 1944 komen de Duitsers plotseling weer terug, waar de veldslag van de Ardennen plaatsvindt. Dit keer komt La Roche er niet zo goed vanaf: zij is door de Amerikanen gebombardeerd en bijna volledig vernietigt. De Villa is ook beschadigd wanneer er op 17 januari 1945 door de Engelse soldaten wordt aangevallen. Van de ooit nog prachtige Villa bleven na plundering alleen nog ruïnen achter.

In 1958 zijn de ruïnen van de Villa door mijn familie gekocht. Mijn vader was een jonge slager in La Roche en woonde daar samen met zijn knappe jonge vrouw van 17 jaar, mijn moeder… Hij heeft daar de benedenruimte ingericht om Ardeense hammen te gaan fabriceren. Mijn grootmoeder heeft zich bezig gehouden met de bovenkant van het huis. Daar zijn ze een familie pensioen begonnen. Dankzij de ideale ligging en het enorme kooktalent van mijn oma was dat groot succes.

Die zaak heb ik zelf in 1987 overgenomen en ben ik nog steeds (bijna 30 jaar later) nog altijd zo verliefd op wat ik hier noem ‘mijn Berg’. U bent nog nog altijd welkom om te komen genieten van het panoramisch uitzicht en het historische karakter van ‘Les Olivettes’.

Tot dan!

Christine Bouillon